Ο Πόνος όλου του κόσμου

Ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μορφή βίας

Το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου η Πηγή Λυκούδη παρουσίασε την νέα δισκογραφική της δουλειά σε ποίηση του Γιωσέφ Ελιγιά και τη ΦΟΥΓΚΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ του Πάουλ Τσέλαν με τίτλο «Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» στον Ιανό.

Οι μοναδικές ερμηνείες της Νένας Βενετσάνου και του Γρηγόρη Βαλτινού καθήλωσαν το κοινό!

Οι μουσικοί που συνόδεψαν αυτό το έργο , μετέδιδαν με εξαιρετικό τρόπο όλη την δύναμη και την λυρικότητα, που χαρακτηρίζει την γραφή της Πηγής Λυκούδη!

Οι ομιλητές που προλόγισαν την βραδιά, Ιωάννα Αβραμίδου, φιλόλογος-μεταφράστρια, Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, φιλόλογος-καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής και η Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια , φώτισαν τις πτυχές αυτού του μοναδικού έργου. Ο παλμός και το πάθος μεγάλος, η μουσική είχε γεφυρώσει με εξαιρετικό τρόπο τον υπέροχο λόγο των δύο ποιητών και τον έφτασε στις καρδιές του κόσμου.

«Η απόφασή της Πηγής Λυκούδη να ασχοληθεί ταυτοχρόνως με την ποίηση του Ρωμανιώτη Γιωσέφ Ελιγιά, που κανένας ομότεχνός της δεν είχε ασχοληθεί πριν με το λόγο του, και του γερμανόφωνου Ρουμανοεβραίου Πάουλ Τσέλαν είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού την ποίησή τους χαρακτηρίζει η αντίθεση σε κάθε μορφή βίας, αλλά και η μυρουδιά του θανάτου. Συνάμα ενδημεί στον ποιητικό λόγο και των δυο η μουσική», γράφει γι’ αυτή ο Γιώργος Μονεμβασίτης.

Η ίδια υπογράμμισε:… ‘Τα ποιήματα του Γιωσέφ Ελιγιά, ρίχνουν τόσο ΦΩΣ στο σκοτάδι που το αναιρούν. Υποκλίνομαι σε αυτήν την ανατροπή’… και ‘ η ισορροπία ανάμεσα στην λογική και στο παράλογο, που είναι οριακή, στο λογοτεχνικό αυτό αριστούργημα της « Φούγκας του Θανάτου» του Paul Celan, έγιναν η δημιουργική αφορμή αυτού του έργου μου’. Εμπνευστής και χορηγός της έκδοσης που παράλληλα με υπομονή και επιμονή είχε την επιμέλειά της είναι ο Νώε (Νούλης) Γιουσουρούμ. Είναι ένα CD – βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, που αβίαστα χαρακτηρίζεται συλλεκτικό από όποια οπτική γωνία και αν το δεις.

Η αίθουσα του Ιανού κατάμεστη. Στους παρόντες μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Χατζηνάσιος με τη σύζυγό του, ο Νότης Μαυρουδής, η Ντόρα Μπακοπούλου, o Πέτρος Δραγουμάνος, πολλοί ερμηνευτές και άνθρωποι από το χώρο της μουσικής, ο Παναγιώτης Σκορδάς, , δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί, Νάνσυ Κανέλλη, ο Γιώργος Καραχάλιος, η Μαρίνα Λαχανά, ο Χρήστος Ασημακόπουλος, ο Άγγελος Κωτσιόπουλος ,η εικαστικός Διοχάντη, O ιδρυτής της art-way εικαστικός Γιώργος Σάρδης , ο Χρήστος Λελούδης (πρόεδρος της Λέσχης Τέχνης Βορείου Ελλάδας), L.Πόπη Μουτάφη (προηγούμενη κυβερνήτης του Θέματος 117 Α), πρώην υπουργοί καθώς και ο Αντώνης Παπαδημητρίου πρόεδρος του Ιδρύματος ΩΝΑΣΗ με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια πολιτισμού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter